Utallige festivaler går av stabelen året rundt på ulike kontinent, men de færreste kan skryte av en så stor oppslutting og så mye medieoppstyr som Melodi Grand Prix. MGP tiltrekker seg millioner av seere fra både Europa og andre verdensdeler, og allerede mange måneder i forveien begynner man å snakke om hvem som er favoritt og hvem som vil ryke ut før finalen.

Østerriksk Melodi Grand Prix i år

Siden fjorårets Melodi Grand Prix ble vunnet av østerrikske Tom Neuwirth, bedre kjent som Conchita Wurst, gikk årets MGP-finale til Wien i Østerrike. Europas beste sang, selveste Eurosong skulle kåres, samtidig som Eurovision feiret sitt 60-års jubileum. Det norske bidraget «A Monster Like Me», fremført av Mørland & Debrah Scarlett, gikk videre til finalen, men endte opp på en 8. plass.

Mange meninger – og favorittene gikk til topps

De var kanskje favoritter blant befolkningen her hjemme, men i utlandet ble det lagt mye mer vekt på russernes Polina Gagarina og den sterke låten «A Million Voices», samt svenskenes Måns Zelmerlöw med sangen «Heroes». Disse to sangfuglene vant hver sin semifinale, derfor ble de regnet til å være storfavoritter lenge før konkurransen gikk inn i sluttfasen. Til slutt var det svenskene som stakk av med seieren – hele 365 poeng klarte de å samle inn. Gagarina gikk inn som nummer to, og ble den første finalisten til å håve inn over 300 poeng uten å vinne hele sulamitten.

En tøff konkurranse i år igjen

De færreste hadde forventet seg en slik hard konkurranse, men det er nettopp dette vi elsker med Melodi Grand Prix. Neste års konkurranse blir forresten avholdt i Sverige, siden Zelmerlöw tok seieren i år. Det er kort vei til «söta bror», derfor er det absolutt å anbefale å ta turen til Globen når den tid kommer. I mellomtiden kan man derimot følge med på Eurovision Young Dancers i stedet, der unge dansetalenter fra hele kontinentet får kjempe om prestisjefulle premier og lønnsomme kontrakter.